Bemutatkozás

Terényi Gyöngy Jókezű - börműves iparművész

Budapesten születtem 1960-ban.
A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola bőr szakán végeztem 1980-ban.
Az iskola elvégzése után sokat jártam vidékre, az Ormánság apró falvaiba, s Gyimesbe, ahol a mesterség régi szerszámait és hagyományait gyűjtöttem idős mesterektől.

1983-tól kezdve 10 évig Magyarlukafán éltem, ahol folytattam tárgyalkotó munkámat, s mellette bekapcsolódtam az ottani néprajzi műhely munkájába; részt vettem az ösztöndíjas pályázatokon és az érdeklődő fiatalok oktatásában is.

1990-től tagja vagyok a Fiatal Iparművészek Stúdiójának.

1991-ben elnyertem a Művelődési Minisztérium Kozma Lajos, 3 éves kézműves-iparművész ösztöndíját.

1993-tól tagja vagyok a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének,

1999-től, megalakulásától az Orfűi Kézműves Egyesületnek,

2002-től, megalakulásától a Pécs-Baranya Művészei Társaságának.

1993-96 között a Baranya Megyei Művelődési Központ Kézműves Szakiskolájában bőrművességet tanítottam kallódó fiataloknak. Mellette művészetterápiás foglalkozásokat tartottam lelki sérült betegeknek a Mentálhygienes Intézetben. Később, a pécsi Szt. Mór katolikus Iskolaközpontban tanítottam általános iskolás gyerekeket a bőrművesség alapjaira.

Alkotómunkám során arra törekszem, hogy az általam készített használati tárgyakban megőrződjön elődeink szakmai tudása, és a bőr iránti tisztelete.
A régi mesterek szellemiségét követve hagyományos kézi eljárásokkal készítettem mai használatra szánt tárgyaimat, melyek régi korok formavilágát idézik, ugyanakkor mégis személyre szóló, egyedi darabok.

Az elmúlt években foglalkoztam lovas öltözetek és bőr kiegészítőik tervezésével is. Néhány éve nemezelő barátaimmal a bőr és a nemez együttes alkalmazásának lehetőségeit valósítjuk meg tárgyainkon.

2007 elejétől a budapesti Hagyományok Háza kézműves műhelyében oktatom a bőrművességet, felnőttek számára, 2 éves képzési program keretében.

Az elmúlt évtizedekben számos csoportos és önálló kiállításon vettem részt szerte az országban és külföldön is, így bemutatkozási lehetőséget kaptam rangos külföldi kulturális rendezvényeken.

2008-ben munkámat a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Nívódíjjal tüntette ki.